De 3 Grootste Fouten Die Gitaar Beginners Maken, Waardoor Ze (Onnodig) Opgeven & Zo Nooit Hun Gitaar Echt Goed Leren Spelen.

De 3 grootste fouten die gitaar beginners maken, waardoor ze (onnodig) opgeven en zo nooit hun gitaar echt goed leren spelen.

 

FOUT #1)

Geen echte DOEL voor ogen hebben.

Talrijke mensen beslissen ooit om de gitaar te leren spelen. Aan het begin nemen de meeste dan lessen of leren zichzelf een paar akkoorden en/of slagjes te spelen. Maar na een tijdje zie je of merk je dat er slechts een paar van hun echt goed in hun instrument zijn geworden en door zijn gegaan, terwijl de meeste anderen hun instrument hebben laten staan en niet verder zijn gegaan met het spelen of oefenen ervan.

 

“Maar waardoor komt dat?” zou je jezelf afvragen.

 

Er zijn verschillende factoren die een ontmoedigende rol kunnen spelen bij het goed leren spelen van je gitaar; zoals tijdgebrek, lichamelijke/fysieke hindernis, slechte kwaliteit gitaar, financiële omstandigheden, het verliezen van motivatie (ontmoediging) door ‘negatieve commentaar’ over jouw gitaarspel en nog veel andere factoren.

 

Deze was bijv. ook de situatie waarin Jordy (gitaarstudent) zich bevond:

 

Maar wanneer je in zo’n soort ontmoedigende toestand terecht bent gekomen is het handig om jezelf dan de volgende vragen te stellen, deze kunnen jou nl. wat meer ‘helderheid’ bieden:

 

waarom ben ik met het leren spelen van de gitaar begonnen?

wat is/was de belangrijkste reden dat ik de gitaar wil(de) leren spelen?

wat wil ik met het spelen van m’n gitaar bereiken?
wil ik uiteindelijk in een bandje gaan spelen? of hou ik het ’t liefst voor mezelf tot bij een leuke hobby?

wat wil ik (beter) beheersen? Welk liedje wil ik op een bepaald moment helemaal kunnen spelen? 😀

hoe zal ik wat sneller vooruitgang kunnen boeken?

hoe zal ik efficiënter kunnen oefenen? Hoe zal ik mijn werkelijke voortgang kunnen zien/meten? (zie onderstaande logboekje hiervoor).

hoe kan ik naast de alledaagse drukte, mijn tijd toch zodanig indelen, dat ik regelmatig (minimaal) 15 minuten per dag mijn instrument kan pakken en zitten oefenen? (bijv. 5 minuutjes tijdens de ochtendkoffie en 10 minuutjes in de avond?)

wie zou me vooruit kunnen helpen, als ik mijn best doe en het toch niet blijkt te willen lukken??

binnen hoeveel weken/maanden wil ik een bepaald liedje, lick, ritme of techniek goed kunnen? Hoe maak ik het zo haalbaar mogelijk?

hoe zorg ik dat ik op consistente basis veel plezier in m’n gitaarspel blijf ervaren?

– enz. enz..

 

Het eerste wat je ervoor moet zorgen is dat je eigenlijk tenminste een (kleine) streefdoel/reden hebt om als gitaar liefhebber het meeste uit je instrument te kunnen halen.

 

Als je ver met je instrument wilt komen, zal je dan een innerlijke of externe motivatie moeten creëren/ontwikkelen, zodat je jezelf ook consistent aan je plan kan houden om zo je muzikale streefdoelen te kunnen behalen. Dus bijv. het alleen willen versieren van een meisje door gitaar te leren spelen, zal na een aantal maanden of jaren vaak niet genoeg motivatie zijn om elke dag je gitaar te pakken en regelmatig te zitten oefenen… hihi ☺

Externe motivatie kan je bereiken door bijvoorbeeld:

– regelmatig inspirerende muzikale concerten of optredens te bezoeken.
samen met andere vrienden (vriendinnen, kennissen of familie) de gitaar te leren spelen.
– samen met andere gitaarliefhebbers gitaarlessen te gaan volgen.
– op regelmatige basis samen met andere muzikanten te jammen.
– of in een bandje te gaan spelen.

Doordat je dit dan samen met anderen doet wordt jouw toewijding om de gitaar goed te leren spelen veel groter en is de neiging dan minder snel om bij een kleine ontmoediging gelijk af te haken.

 

Bepaal dus de echte redenen waarom je met je gitaar bezig bent (wilt zijn), wat je ermee wilt gaan bereiken en streef iedere dag, stukje bij beetje, ernaar. Vergeet niet om naast jouw ‘gedisciplineerde’ oefeningen ook tijd in te plannen om regelmatig helemaal los te gaan met je instrument. Hou het dus zeker prettig en gezellig voor jezelf! 😀


Hieronder kan je een speciale logboek gratis (.PDF) downloaden, die je met je met je korte/lange termijn doelen en oefeningen kan helpen:
Gitaar_Practice_LOGBOEK

 

FOUT #2)

Geen echte FOCUS (of Systematische Aanpak) bij het oefenen of leren spelen van hun instrument.

 

=> Overvloedige informatie vs. zoveel keuzes

In ons moderne samenleving is muziek,  video,  kennis en allerlei nuttige informatie overvloedig rondom ons heen.  Veel dingen kan je in je eentje ook vinden en leren, maar hierdoor krijgen we soms dan ook vaak met zoveel overweldigende keuzes te maken.

Teleurstellend genoeg krijgen we aan de andere kant soms het gevoel dat we bijna verdrinken in al deze hoeveelheid informatie die voor ons toegankelijk is. Simpele dingen zoals waar precies met een bepaald hobby of studie te beginnen blijkt onnodig een struikelblok te worden.

Soms denken gitaar beginners dat zij zo ook gitaar online gratis en sneller kunnen leren, maar de gitaar doormiddel van allerlei gratis online informatie in je eentje leren kan voor veel mensen vaak op lange termijn voor meer verwarring en frustraties zorgen, dan wanneer je in 1 keer goed zou kunnen begrijpen hoe de basistechnieken, methodes en principes precies werken en daarna pas eventueel in je eentje door kon gaan.


Vooruitgang als gitaar beginner boeken is op die manier vaak traag en minimaal.

Wanneer je dan zelf bij bepaalde struikelblokken komt te staan, waarvan je niet zo snel een antwoord op kunt vinden, merk je pas dat er zoveel tijd voorbij is gegaan zonder dat je een bepaald basis concept of techniek echt volledig hebt komen te begrijpen/beheersen.

Dit laatste spreek ik dan ook uit eigen ervaring, waar ik ook mee geworsteld heb, maar dan met de tijd kwam te zien en begrijpen dat het beste was om alleen één bepaald goed boek, cursus, leraar of materie voor een bepaalde tijdsduur uit te kiezen en ermee vol te houden en zo het meeste eruit zien te halen.

 

=> Onszelf  ‘alleen’ willen vermaken vs. op langere termijn denken.

We zijn meestal dan ook vaak geneigd ons alleen te willen vermaken dan echt resultaat met ons muziekinstrument te behalen. Zo zie je dat het resultaat van een korte termijn (amuserende) actie en het resultaat van een lange termijn (vruchtbarende) handeling vaak verschillende en tegenovergestelde resultaten opleveren.

 

Wil je succes en echte voortgang als gitaar (her)starter boeken, dan zal je je aandacht meer op de lange termijn resultaten (en hun acties) moeten gaan richten en jezelf wat meer daarop moeten gaan focussen. Je zult dan soms paar ‘lastige’ of minder leuke/boeiende gitaar concepten en principes moeten leren, maar deze zullen jou na een tijdje veel sneller helpen je gitaar doelen te bereiken en je gitaar van A tot Z helemaal te beheersen.

 

Als je dit zo doet zul je zien dat je op een bepaald moment (veel sneller dan je dacht) al op een gevorderd manier aan het spelen bent.

 

Het bereiken van deze soort korte- & lange termijn doelen en resultaten is ook altijd mijn eigen doel en zoektocht geweest. Dit is ook één van de redenen waarom ik www.gitaarpowerstudio.nl heb opgericht, om zo andere gitaarliefhebbers met deze en andere (soms) ‘lastige’ dingen verder te kunnen helpen 🙂

Hieronder ons unieke systematische gitaar leerplan (curriculum) bij het leren spelen van de gitaar:


FOUT #3

Zich door ONGEDULDIGHEID laten meeslepen, waarbij het resultaat is dat ze snel opgeven en hun gitaar voor jaren lang weer op zolder leggen.

 

Een muzikale “burn out” krijgen is niet de enige reden waarom veel (startende) gitaarliefhebbers en gitaristen hun instrument opgeven.

De aanvang bij het begin om gitaar te leren is wat hard. Je eerste inspanningen zullen waarschijnlijk vrij frustrerend zijn. Je zal temaken krijgen met soms pijnlijke vingertopjes, snaren die vals klinken en weer gestemd moeten worden, valse of gedempte noten, een beetje uit maat klinken en allerlei andere dingen die je je niet zou hadden voorgesteld.

Het kan op gegeven moment ver van het beeld zijn dan wat je had verwacht; moeiteloos snel liedjes te kunnen spelen, wat je misschien aan het begin dacht, toen je besloot de gitaar te leren spelen.

Tijdens deze periode is het zeer makkelijk te beginnen te denken dat het spelen van de gitaar simpelweg niet voor jou is weggelegd. Soms beginnen er gedachten te komen van dat je niet goed genoeg bent en dat je geen talent ervoor hebt. Dit is namelijk het kritische punt waar heel veel gitaar liefhebbers opgeven!

Wees slim en laat dit met jou dus niet gebeuren! 🙂 

 

Besef dat gitaar leren spelen zeer mogelijk is en dat je niet per se het talent van `Jimi Hendrix` of  één-of-andere beroemde gitarist moet hebben om het goed te kunnen leren. Je hebt eigenlijk slechts één ding nodig en dat  is  voortdurend blijven volharden en niet opgeven! Al de andere gitaarliefhebbers die opgeven zullen hun eigen voorspelling waar maken, want natuurlijk is het onmogelijk de gitaar goed te leren spelen als je het opgeeft en niet blijft volharden.


Het geheim van wereldberoemde gitarist: Steve Vai.
Vertelt dat hij niet van nature zo goed op de gitaar was. Volgens hem was hij ‘een langzame leerling’, maar de passie voor het instrument gaf hem steeds de nodige doorzettingsvermogen om steeds meer tijd aan z’n gitaar te besteden, totdat hij op den duur zo goed erin is geworden (zie onderstaand filmpje).

 

Hieronder een interessant boek met wetenschappelijke onderzoeken naar het verschil tussen “Talent VS. Inspanning”. Hieruit bleek dat ‘inspanning’ (voortdurend volharden)  een veel belangrijkere eigenschap voor succes is, dan alleen ’talent’ (zie onderstaand filmpje).


Wanneer je op consistente basis regelmatig oefent
en door die ‘wat-hobbelige’ begin-fase blijft volharden zal je merken dat je binnen een kortere tijd dan je had gedacht steeds beter begint te spelen. Je begint steeds beter te worden en daarna wordt het veel makkelijker. Je linker- en rechterhand raken namelijk geleidelijk gewend met het goed indrukken van de akkoorden en spelen van je gitaar.

 

Denk er goed over na en laat ongeduldigheid de vreugde en genoegens van het leren spelen van ons geliefde instrument niet stelen! 🙂

 


Voel je behoefte aan iemand die al deze soort dingen goed snapt, jarenlange ervaring heeft, anderen succesvol heeft geholpen en ook jou hiermee verder zou kunnen ondersteunen? Aarzel niet en neem direct contact op, door hier een gratis & vrijblijvende proefles aan te vragen.

 

 


PRAKTISCHE GITAARTIPS DIE JE HIERBIJ KUNNEN HELPEN:


1. Heb een (kleine) streefdoel voor ogen.
2. Creëer een plan van aanpak of zoek iemand met ervaring die je hiermee kan helpen. 
3. Maak gebruik van zowel innerlijke als externe motivatie, om je focus & motivatie hoog te houden.
4. Deel je tijd goed in om (elke dag) regelmatig te kunnen oefenen (download ’t logboekje hiervoor).
5. Wees geduldig, gitaar leren spelen is namelijk een proces, het neemt z’n tijd 🙂
6. Geniet van elk moment van je muzikale reis.


Bovenstaande stappen zullen jou helpen een steeds betere (startende) gitarist te worden!
 🙂